Op dinsdag 24 januari publiceerde FAVV op zijn website een (nieuwe) circulaire rond de bestrijding van wortelknobbelaaltjes (of Meloidogyne).

De circulaire richt zich in het bijzonder op de aardappel- en pootgoedteelt en beoogt de bestrijding / uitroeiing van M. chitwoodi en M. fallax. Dit zijn 2 quarantaine-organismen. Er worden bij aanwezigheid van deze aaltjes door het FAVV strenge maatregelen opgelegd. In deze regelgeving zijn volgende zaken van belang:

BESMET-verklaring: is het perceel en/of de partij waar het aaltje officieel gevonden wordt en ook de infrastructuur van de gebruiker en (grond)eigenaar in geval van (seizoens)pacht

VERDACHT-verklaring: bij besmetting worden daarnaast onder verdenking geplaatst:

  • Alle percelen van de gebruiker van het besmette veld/partij
  • Alle percelen van de eigenaar ingeval er pacht in het spel is
  • Alle percelen in een straal van 1 km rond het besmette perceel

Op besmette percelen mag o.a. geen pootgoed gekweekt worden , maar ook geen hakvruchten en kan ten vroegste na 3 jaar en een negatieve analyse de status verdacht bekomen worden.

Op verdachte percelen gelden ook heel wat (preventieve) maatregelen, o.a. een analyse voorafgaand aan een gevoelige teelt (= o.a. aardappelen). Indien het pootgoed betreft, zal een staal van de oogst gecontroleerd worden om wortelknobbelaaltjes . De status “verdacht” zal ook steeds voor lange tijd blijven gelden.

Meer informatie en details zijn terug te vinden om de site van FAVV: Beroepssectoren > Plantaardige productie > Fytosanitaire aspecten > Plantenzieken > Ziekten van aardappelen