Op maandag 15 juni vond het jaarlijks bezoek aan het postcontroleveld van de Vlaamse Overheid in Merelbeke plaats.

Mevr. Ann Van Essche, hoofd van de Team Certificering Teeltmateriaal lichtte de vernieuwde structuur toe van het Departement Landbouw & Visserij. Daarna werd stil gestaan bij het project voor digitalisering van de certificering. De aanvragen voor bemonsteringen (aaltjes, ring- en bruinrot) zullen vanaf dit najaar via het e-loket moeten aangevraagd worden. Vanaf 2016 zal ook de instandhouding via deze weg moeten aangemeld worden. Wat de teeltinschrijvingen zelf betreft, is nog niet duidelijk of dit vanaf 2016 ook volledig digitaal zal moeten verlopen.

Een uitgebreide toelichting en stand van zaken wordt gegeven op 18 september in Brugge. Exact uur en locatie volgen later.

Nadien gaf Guido Mussche toelichting over het ingeschreven areaal 2015 alsook de gecertificeerde hoeveelheden van oogst 2014.

Johan Van Vaerenbergh gaf meer uitleg bij de resultaten van de bacterietesten op uitgangsmateriaal. Op de 144 geteste partijen werden bacteriën aangetroffen in 25 loten, waarvan nog slechts 1x Dickeya.

Aansluitend werd het postcontroleveld bezocht.