Omwille van de mindere resultaten op vlak van virus, vond op vrijdag 14 oktober in Libramont een informatievergadering plaats. In Libramont vindt de nacontrole plaats van zowel het Waals als Vlaams gecertificeerd pootgoed. Na een inleiding over de ELISA-test, werden kort de voorlopige resultaten van de analyses besproken (stand per 14 oktober 2015).

Als de we voorlopige cijfers van Vlaanderen en Wallonië samentellen, komen we op 37% declasseringen en 10% afkeuringen, wat zeer hoog is. We lijken af te stevenen op een vergelijkbaar resultaat als 2011, toen in Vlaanderen uiteindelijk 39% van het de productie gedeclasseerd werd.

Als mogelijke oorzaken voor de slechte resultaten werden volgende zaken opgesomd

  • Uitgangsmateriaal (0,5 % Y-virus is 250 planten /ha bij plantafstand 26 cm)
  • Hoge luizendruk
  • Bespuitingen (keuze insecticiden / minerale olie)
  • Late loofdoding
  • Naburige percelen met hoge druk

Tijdens het seizoen 2015 lag ook een proef aan met insecticiden in Libramont. De dochterknollen waren nog niet geanalyseerd, maar de analyse op bladstalen vlak voor loofdoding (op 5 augustus) laten zien dat minerale olie duidelijk bijdraagt aan betere virusresultaten. Pyrethroïden scoren niet zo goed, terwijl een schema met minerale olie en afwisselend verschillende luisdoders (Biscaya, Plenum en Teppeki) de minste aantasting in het blad vertoonde.

 

Foto 1 en 2: Zicht op opkweekserre in Libramont

 

Foto 3 en 4: ELISA-test in het labo te Libramont