Een Vlaamse teler is veroordeeld voor niet betalen van kwekersrecht voor het hoevepootgoed dat hij jarenlang geteeld en uitgeplant heeft.

De zaak is lopende van 2013 toen Breeders’ Trust bij verschillende telers binnen gevallen is. Sommige telers hebben toen een minnelijke schikking aanvaard. Voor wie niet betaalde is Breeders’ Trust naar het gerecht gestapt. Dit leidde nu tot een uitspraak voor het hof van beroep in Antwerpen die een teler veroordeelde tot het betalen van 90.000 euro boete (voor de niet betaalde kwekersrechten). Het gaat om hoevepootgoed van de rassen Fontane en Asterix, waar men terug in de tijd gegaan is. Voor Asterix is men zelfs terug gegaan tot het jaar 2009. Het gaat samen om diverse honderden hectares consumptie dit met dit hoevepootgoed werd uitgeplant. Er werd ook een dwangsom opgelegd aan de teler van 2.000 euro/ha/jaar indien in de toekomst nog inbreuken zouden vastgesteld worden.

Ook in Nederland wordt verder controle uitgevoerd en werd vorige maand bekend dat enkele Nederlandse telers zijn beboet voor het gebruik van ongekeurd pootgoed. De akkerbouwers hadden pootaardappelen in bezit die niet waren gekeurd door de NAK. Bij één van de telers was het pootgoed geplant en werd dit terug gerooid.

Bron: akkerwijzer.nl