Nederland gooit vanaf dit seizoen zijn beleid rond de wortelknobbelaaltjes Meloidogyne chitwoodi en M. fallax om. De Nederlandse pootgoedsector was al jaren aan het lobbyen om een soepeler regeling, zowel bij de Nederlandse Overheid als op Europees niveau. Europa blijft M. chitwoodi en M. fallax als quarantaine-organisme zien, waar de Nederlandse sector dit als kwaliteitsorganisme had willen laten benoemen (RNQP – regulated non-quarantine pest).

Regelgeving tot vorig jaar

Tot vorig jaar werden rond besmette percelen zones met een straal van 1km getrokken en alle pootgoedpercelen binnen deze cirkel werden intensief bemonsterd om na te gaan of een aantasting aanwezig was. Dit ieder jaar na jaar. Binnen deze cirkels werden intussen jaarlijks meer dan 2000 ha pootgoed vermeerder in Nederland – dit is het volledig Belgisch areaal. De controle van deze velden na de oogst liet in sommige jaren tientallen ha aangetast pootgoed door Meloidogyne zien (zie deze blog).

Regelgeving vanaf 2019

Vanaf dit jaar zullen alleen het eerste jaar de percelen binnen deze 1 km zone opgevolgd worden. Nadien zal alleen het effectief besmette perceel verder gevolgd worden. Als op een perceel 2 keer pootaardappelen zijn geteeld en beide keren is het vrij bevonden van Meloidogyne, dan vervalt de Meloidogyne-status van het perceel. Bij een 1-op-3 teelt van pootgoed zoals gebruikelijk in Nederland, vervalt die status dus na 6 jaar.

Anderzijds wordt het aantal monsters dat landelijk verspreid over Nederland genomen wordt, opgetrokken van 200 naar 1200 per jaar, wat in theorie overeenkomt met 1 staal per pootgoedteler.

Regelgeving België

De omslag in het Nederlands beleid staat haaks op het beleid gevoerd in België, waar het FAVV de volledige gemeenten waarin besmette percelen liggen als bewakingsgebied aan duidt (vroeger betrof het ook 1-km zones, later 3-km zones). In deze bewakingsgebieden worden stalen genomen van zowel gecertificeerd als hoevepootgoed om na te gaan of er geen besmetting is met wortelknobbelaaltjes.

 

Licht aangetasten knol met onder de schil eipakketjes (volwassen vrouwtjes)