Aardappelen zaaien ipv poten?

Een Nederlands bedrijf laat weten dat ze hybride aardappelen hebben kunnen selecteren, waardoor aardappelen in de toekomst via zaad zouden kunnen veredeld worden en niet meer via pootgoed. De eerste stappen in deze richting werden al gepresenteerd op een congres in 2011, maar intussen heeft het bedrijf – SOLYNTA – geld ter beschikking gekregen van de Nederlandse overheid om verder onderzoek te financieren.

De firma hoopt om tegen 2018 het eerste ras op de markt te kunnen zetten. Men hoopt op deze weg ook veel sneller nieuwe eigenschappen en resistenties te kunnen inkruisen. Bij de eerste resultaten die in 2011 gepresenteerd werden, lagen de bekomen opbrengsten nog veel lager dan de gangbare, dus er is nog een lange weg te gaan.

Meer info op www.solynta.com (in het Engels) of in dit bericht op VILT.