Recent werd op een Nederlands kweekbedrijf PSTVd ontdekt. PSTVd staat voor Potato Spindle Tuber Viroid of aardappelspindelknolviroïde. Dit is een quarantaineziekte die normaal niet onze regio voorkomt omwille van het koele klimaat. PSTVd kan naast aardappelen ook tomaat en siergewassen aantasten. Het is pas de laatste jaren dat de ziekte enkele keren gerapporteerd werd in West-Europa, vooral in tomaat en sierteelt.

De ziekte is nu dus vastgesteld op het kweekbedrijf Meijer in Rilland. De herkomst en verspreiding worden verder onderzocht. Voor zover nu bekend is de ziekte enkel beperkt tot de serres van het kweekbedrijf en de nodige maatregelen worden genomen (o.a. is het kweekbedrijf gesloten voor alle contacten tijdens het onderzoek). Door de vaststelling in de kas, gaat de NVWA (=Nederlandse FAVV) ervanuit dat Nederland zijn quarantainestatus “vrij van PSTVd” kan behouden.

Naar aanleiding van de vaststellingen enkele jaren geleden in o.a. Frankrijk, UK, Polen (meestal tomaat) heeft FAVV toen ook maatregelen genomen. Meer info over de ziekte kan je hier nalezen. De maatregelen omvatten o.a. een paspoortplicht voor bepaalde sierplanten, omdat die zeer gevoelig zijn – zie dit document.